BELGİN
Emektar Admin
Hamuru için:
Ailecek severek yediğimiz favori gözlememin tarifini paylaşacağım sizinle.
Aslında hamuru normal mayalı hamurla yapılıyor fakat ben hem tadı güzel olsun diye hemde artarsa kalanını poğaça yaparım diye bu şekilde yapıyorum.
İlk önce sütümüzü ılıtıyoruz, yoğurma kabına alıyoruz. Ardından yaş mayayı ekleyip sütün içinde eritiyoruz, iyice mayayı. Yumurtanın akı, yağ, şeker, tuzu da ekleyip elimizle biraz karıştırıyoruz ve unu azar azar ekleyerek yoğuruyoruz. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edince yoğurma kabının ağzını kapatıp ılık ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. (sert bir hamur olmasın yumuşak olsun )Hamur aşağı yukarı ilk halinin iki katı kabarıklığa ulaşınca mayalanmış demektir. Aşağı yukarı 2-3 saate mayalanıyor.
Şimdi hamurdan aşağı yukarı büyük bir portakal büyüklüğünde beze yapıyoruz ve acıyoruz istenilen kalınlıkta. Ben daha çok biraz çıtır sevdiğim için hamuru ince açıyorum. Eşimde puf puf sevdiği için biraz daha kalın açıyorum hamuru. Tercih sizin.
Açılan hamurun ortasına ilk önce bıçakla minik minik tereyağı ekliyoruz. Ardından sucuk ve kaşarı ekleyip zarf şeklinde kapatıyoruz. Bu aşamada ben iç malzemeleri eklerken dikdörtgen şekilde yerleştirmeye özen gösteriyorum. (Sucukları çok ince doğramaya özen gösterelim ki çiğ kalmasın pişsin hemen ) (Örnekler fotoda)
Eğer yumurtalı yapacaksanız ilk önce yumurtayı bir kaseye kırıp biraz tuz ekleyip az bir şey çırpalım ve önce yumurtayı ardından tereyağ ve sucuğu ekleyelim. (Yumurtayı kaşıkla dikdörtgen olacak şekilde yayalım). Yumurtalı gözlemeyi tavaya aktarırken gözlemeyi ikiye katlayarak tavaya koyalım ve tavada iken gözlemede katladığımız yeri geri açalım. Bu şekilde gözleme sünmeyecektir. (Örnek fotoda)
Ardından tavamızı biraz yağlayıp gözlememizi pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz. Deneyeceklere Afiyet olsun.
Not; Hamurda artan yumurta sarılarını gözlemenizin içine kullanabilirsiniz.
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta akı
- 1 tane yaş maya (42 gr)
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 kiloya yakın un (kontrollü)
- Tereyağ veya margarin
- Kaşar peyniri
- Sucuk
- İstenirse yumurta
Ailecek severek yediğimiz favori gözlememin tarifini paylaşacağım sizinle.
Aslında hamuru normal mayalı hamurla yapılıyor fakat ben hem tadı güzel olsun diye hemde artarsa kalanını poğaça yaparım diye bu şekilde yapıyorum.
İlk önce sütümüzü ılıtıyoruz, yoğurma kabına alıyoruz. Ardından yaş mayayı ekleyip sütün içinde eritiyoruz, iyice mayayı. Yumurtanın akı, yağ, şeker, tuzu da ekleyip elimizle biraz karıştırıyoruz ve unu azar azar ekleyerek yoğuruyoruz. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edince yoğurma kabının ağzını kapatıp ılık ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. (sert bir hamur olmasın yumuşak olsun )Hamur aşağı yukarı ilk halinin iki katı kabarıklığa ulaşınca mayalanmış demektir. Aşağı yukarı 2-3 saate mayalanıyor.
Şimdi hamurdan aşağı yukarı büyük bir portakal büyüklüğünde beze yapıyoruz ve acıyoruz istenilen kalınlıkta. Ben daha çok biraz çıtır sevdiğim için hamuru ince açıyorum. Eşimde puf puf sevdiği için biraz daha kalın açıyorum hamuru. Tercih sizin.
Açılan hamurun ortasına ilk önce bıçakla minik minik tereyağı ekliyoruz. Ardından sucuk ve kaşarı ekleyip zarf şeklinde kapatıyoruz. Bu aşamada ben iç malzemeleri eklerken dikdörtgen şekilde yerleştirmeye özen gösteriyorum. (Sucukları çok ince doğramaya özen gösterelim ki çiğ kalmasın pişsin hemen ) (Örnekler fotoda)
Eğer yumurtalı yapacaksanız ilk önce yumurtayı bir kaseye kırıp biraz tuz ekleyip az bir şey çırpalım ve önce yumurtayı ardından tereyağ ve sucuğu ekleyelim. (Yumurtayı kaşıkla dikdörtgen olacak şekilde yayalım). Yumurtalı gözlemeyi tavaya aktarırken gözlemeyi ikiye katlayarak tavaya koyalım ve tavada iken gözlemede katladığımız yeri geri açalım. Bu şekilde gözleme sünmeyecektir. (Örnek fotoda)
Ardından tavamızı biraz yağlayıp gözlememizi pişiriyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz. Deneyeceklere Afiyet olsun.
Not; Hamurda artan yumurta sarılarını gözlemenizin içine kullanabilirsiniz.