BELGİN
Emektar Admin
- 300 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı
- 150 gr şeker (1 su bardağından 1 parmak az)
- 2 adet küçük boy yumurta
- 1 paket vanilya
- 525 gr un (yaklaşık 4, 5 su bardağı)
- 250 ml süt
- 40 gr şeker (yarım Türk kahve fincanı)
- 25 gr un (çeyrek su bardağı)
- Yarım paket vanilya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı çırpılmış krem şanti (arzuya göre)
- 100 gr bitter çikolata (benmari usulü eritilmiş)
- 150 gr kadar kırılmış fındık veya badem ( orjinalinde fındık kullanılıyor fakat benim fındığım kalmadığı için kırık badem kullandım)
İlk önce hamur malzemelerimizi yoğurarak işe başlıyoruz. Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini örtüp yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Bu arada küçük bir tencereye süt, un ve şekeri koyup, topak kalmayacak şekilde çırpıyoruz ve tenceremizi ocağa alıyoruz. Karıştırarak pişiriyoruz. Göz göz olup katılaşınca 2-3 dk kadar daha kaynatıyoruz (un kokusu çıkması için) ve ocağın altını kapatıyoruz. Vanilyasını ve tereyağını da ilave ederek tekrar karıştırıyoruz. Arada karıştırarak (kabuk bağlamaması için) soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca arzuya göre 1 tatlı kaşığı krem şanti ekliyoruz. (ben ekledim çünkü kremaya kıvam verip, kurabiyeye daha güzel yapışmasını sağlıyor)Dinlenen hamurumuzu iki parçaya ayırıyoruz. Altını üstünü unlayıp merdaneyle yarım cm kalınlığında açıyoruz. Yuvarlak bir kurabiye kalıbı veya çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesiyoruz. Ardından fırın kağıdı serilmiş fırın tepsimize kurabiyeleri belli aralıklarla diziyoruz. Hamur bitene kadar hepsine ayni işlemi uyguluyoruz. Kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklasik20-25 dk pişiriyoruz. Pişen ve soğuyan kurabiyelere 1 yemek kaşığı kadar soğuk krema koyup, üstüne başka bir kurabiye kapatıyoruz. Ardından kenarlarına tekrar çok az krema sürerek fındık kırığına buluyoruz. En son üzerlerine eritilmiş çikolata sürüyoruz. 1 gece buzdolabında bekletiyoruz ve ardından afiyetle yiyoruz.
Afiyet şeker olsun