BELGİN
Emektar Admin
- 4 yumurta
- 1. 5 su bardağı toz şeker
- 1, 5 su bardağı süt
- 1. 5 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
- 2 su bardağı un
- Arzuya göre vişne tanelerini
- Ayırdığınız 1.5 bardak sos
- 1 su bardağı süt (sos için)
- 1 poşet krem şanti
- 1 su bardağı süt (krem şanti için)
- 1 paket bitter çikolata( 80 gramlık )
Öncelikle yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar iyice çırpın. Ardından süt, sıvıyağ ve kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin. Bu karışımdan 1.5 su bardağını bir kenara ayırıp, kalan karışıma kahvaltılık çikolatayı ekleyin. Ardından kuru malzemeleri eleyerek ilave edin ve iyice çırptıktan sonra yağlanmış kelepçeli kalıba boşaltın. Arzuya göre vişne tanelerini üzerine serpiştirip, önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kontrollü olarak pişirin. Kekiniz pişerken ayırdığınız 1.5 bardak karışıma 1 su bardağı sütü ekleyip kaynama noktasına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol ettiğiniz kekinizi fırından çıkarın ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra, pişirdiğiniz sosu üzerine yayın ve oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın. Soğuyan ve sosunu çeken kekinizin(ben yaklaşık 2 saat beklettim üzerinde biraz sos kalmasını istediğim için. İsterseniz siz sosunu tamamen çekmesini bekleyebilirsiniz) kenarlarına arzuya göre çikolatadan dantel hazırlayıp üzerini hazırladığınız krem şantiyle kaplayın ve buz dolabında iyice dinlendikten sonra, dilimleyerek servis edin
Dantel çikolata yapımı :
Bunun için öncelikle çikolatayı benmari usulü eritin. Ardından ister yağlı kağıda huni şekli vererek(ilk kez deneyecekler zorlanabilirler) veya krema torbasına koyup ucunu çok az kestikten sonra yapmak istediğiniz genişlikte 2 adet yağlı kağıt hazırlayın. Ben çemberin kenar genişliğine göre kağıtlar hazırladım. Neden iki adet diye düşünüyorsanız bunun sebebi, çikolata dantelini hazırladıktan sonra yaklaşık 2 dakika buzdolabında beklemesi gerekiyor. tek parça yaparsanız buzdolabına sığmaz. Ayrıca hazırladığınız kağıtların boyu kekinizin çevre boyunu geçmemeli yoksa yağlı kağıttan ayırırken sıkıntı yaşarsınız
Yağlı kağıt üzerine kalemle istediğiniz şekilleri çizip ters çevirerek üzerinden geçebilirsiniz(düzgün desenler yapmak zorunda değilsiniz. Karışık daireler bile çizseniz sonuç güzel olacaktır) 1.5 ile 2 dakika arası buzdolabında bekletin. Fazla bekletirseniz iyice sertleşir ve kekin kenarlarına saramazsınız. Hazırladığınız dantel çikolatayı yağlı kağıtla birlikte kekinizin çevresine sarıp iyice donması için yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin. Ardından yağlı kağıdı yavaş haraketlerle sıyırıp çıkartın. Dantel çikolatanız hazır. Yalnız bir şey hatırlatmak istiyorum. Dantel çikolatayı çok ince hazırlamayın, Yoksa yağlı kağıttan çıkarırken kırılır ve sıkıntı yaşarsınız. Birde dilimlerken kenardaki çikolata desenlerinin kırılmasını istemiyorsanız bir süre oda ısısında bekletip yavaşça dilimlemenizi tavsiye ederim. Kenar süsü olmadan krem şantili haliyle bile nefis oluyor. Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet Olsun))