BELGİN
Emektar Admin
Turşu Malzemeleri
Bir kg yeşil domates
Bir baş sarımsak
Bir yemek kaşığı kaya tuzu
Üç - dört adet sivribiber
Bir tutam maydanoz
Kaynak suyu
Evde Yeşil Domates Turşusu Yapımı Tarifi
Bir kg yeşil domates
Bir baş sarımsak
Bir yemek kaşığı kaya tuzu
Yarım çay bardağı sirke Üç - dört adet sivribiber
Bir tutam maydanoz
Kaynak suyu
Evde Yeşil Domates Turşusu Yapımı Tarifi
- Turşunun kurulacağı cam kavanozun yarısı kadar suya kaya tuzu ve sirke konularak tuz eriyene kadar karıştırılır.
- Yıkanan domatesler dörde bölünür. Domatesler bütün halde tercih edilirse bir çatal, bir kürdan veya sivri bir bıçak ucu ile birkaç delik açılır. Sivribiberlerin baş kısımları kesilir. Kavanozun en alt kısmına biberler konulur. Üzerine domatesler düzgün bir şekilde yerleştirilir, aralarında boşluk kalmamasına dikkat edilir. Bu esnada kabukları soyulup ezilen sarımsaklar ilave edilir.
- Bütün domatesler yerleştirildikten sonra tuzlu su dikkatlice kavanozun içine dökülür. Hazırlanan su eksik gelmişse tuzlu su ile kavanozun üzeri tamamlanmalıdır. Maydanozlar kavanozun kapağını kapatacak şekilde yerleştirilir.
- Kavanozun kapağı kapatılarak serin bir yerde bekletilir. Turşuyu kurduktan sonra üç - dört saat kadar süreyle kavanozu gözlemlemek gerekir. Kavanozun suyu taşıp azalabilir. Azalırsa tuzlu su eklemek gerekir. Çünkü turşu malzemelerinin turşu suyunun içinde kalması gerekir. Diğer turşulara nazaran Yeşil Domates Turşusu biraz daha geç yenilecek kıvama gelir.
- Turşuların erken olgunlaşması istenirse turşu kurulurken kavanozun dibine yedi - sekiz adet nohut veya bir dilim ekmek konulabilir.
- Farklı aroma sağlama amacıyla kereviz sapı, dereotu, yeşilbiber veya süs biberi aralara ilave edilebilir.